HästInsamling på Island
 30/9-4/10 2020


2020 fortsätter vi,  efter stor efterfrågan, med en upprepning av vår hästinsamlings tur.
Stóðréttir í Viðidal, 30/9-4/10  

När hösten kommer ska alla hästar hämtas hem från höglandet innan kylan slår till och maten tar slut. Därefter ska de sorteras för att kunna komma till sina rätta ägare. Det är inte alldeles självklart att alla känner igen sina hästar, islänningarna har ju ofta en hel del hästar... Förr kunde detta leda till intressanta händelseutvecklingar och det finns många historier om hästar som haft alldeles för många ägare och andra hästar som stått utan ägare. Idag är det bestämt att alla hästar som skickas iväg på Höglandet ska vara chipmärkta för att undvika liknande problem.

Det finns inte så många ställen kvar på Island som ger denna fantastiska möjlighet för hästflockarna att få röra sig helt fritt över enorma ytor. I flocken klarar sig hästarna helt på egen hand, de lär sig sin rangordning och de tränar upp sin förmåga att ta sig fram på olika underlag  och hitta sin egen mat. Det är några områden på Norra Island som fortfarande har kvar denna stolta gamla tradition. 
Stóðréttir í Viðidal är en av hästinsamlingarna som  fortfarande tar ned en enorm mängd hästar som har fått leva fritt under några månader på höglandet. Det är ston med sina föl och unghästar som ska hämtas hem. Det här är en av de största händelserna under året och många utflyttade kommer tillbaka denna helg för att inte missa detta. Vi är mycket stolta och glada över att kunna erbjuda er denna tur!

Onsdag 30/9 hämtning på BSI mellan 17.00-17.30 ( BSI är den centrala busstationen i Reykjavik). Flygbussar går från flygplatsen till BSI, den tar ca 45 min. Därefter åker vi norrut för att installera oss i huset och äta ett lättare mål mat när vi anländer på kvällen
Torsdag 1/10 på förmiddagen provrider vi våra hästar som vi sedan kommer att behålla dessa dagar. På eftermiddagen rider vi från Galtanes till Valdarás där  våra hästar får övernatta. Efter denna riddag väntar ett mål mat på oss när vi kommer tillbaka till huset. 
Fredag 2/10 Efter frukost passar vi på att göra en liten utflykt med bussen i närområdet. På eftermiddagen möter vi upp hästflocken som är på väg ned från Höglandet och vi rider från Valdarás till Viðidalstungurétt med flocken. Här och där på vägen görs stopp och pauser. På kvällen blir det mat och för dem som är sugna på lite partystämning på Gauksmýri så laddar vi även för detta.
Lördag 3/10 Prick klockan 11.00 så drivs den stora hästflocken från sin inhängnad bort till réttin för att sorteringen ska börja
Detta pågår större delen av dagen och när alla hästar har sorterats ska respektive gård få med sig sin flock hem. Vi rider vår flock hem till Galtanes där blir vi sedan upphämtade av bussen för att få mat och snygga till oss inför kvällens party. I Viðihlið blir det dans som pågår fram till småtimmarna.

Söndag 4/10 Efter frukost avgår bussen ca 09.00 från Hvammstangi till Keflavik altenativt Reykjavik ( OBS då ni beställer flygbiljetter, räkna med att det behövs ca fem timmar till flygplatsen , tre timmars körning samt två timmar innan flygavgång) 

Nivå för hästturerna: medel/van, ej nybörjare
Maxvikt ryttare 
90kg
Minimiålder 16 år

Pris 930 Euro

Igår ej i priset ; flygresa  och egna försäkringar. Buss från flygplats till BSI ankomstdag. Alkoholhaltiga drycker
Ingår i priset;  hämtning på  BSI mellan 17.00-17.30 den 30 sept. BSI är den centrala buss stationen i Reykjavik (flygbussar går från flygplatsen till BSI) .Logi. Ankomstkväll serveras ett lättare mål mat och mellan den 1/10 till den 3/10 ingår frukost, lunch/smörgåspaket och middag. På avresedagen den 4 okt serveras frukost. Lämning  den 4/10 på BSI alternativt Keflavik( flygplatsen), avresa från huset i Hvammstangi  09.00.  Hästar och utflykt som beskrivs i programmet.

Vid bokning av flygrese ankomst den 30/9  räkna med att flygbussen från Keflavik till BSI tar ca 45 min, hämtning på BSI 17.00-17.30.
Vid bokning av flyg för hemresa den 4/10 Bussen avgår från Hvammstangi ca 09.00 på våran höst tur. Tänk på att det behövs cirka fem timmar innan flygavgång. Det tar ca tre timmar att köra  från Hvammstangi och man bör vara på flygplatsen ca två timmar innan flygavgång.

Kost vi har möjlighet att servera vegetarisk kost under turerna för dem som önskar men övrig specialkost har vi inte möjlighet att bistå med eftersom vi är en liten verksamhet och har svårt att klara detta. Självklart kan man då för detta ändamål ta med sig egen special kost och själv få använda köket efter överenskommelse.